Plastic! De uitvinding van de eeuw of toch niet?

Iedereen weet dat wegwerpplastic een gigantisch probleem is in onze maatschappij. De zeeën liggen er vol mee maar toch blijven we steeds meer plastic produceren. Het afval hoopt zich op en er lijkt geen rem op te zitten…

 

Explosieve toename van het aantal wegwerpplastic

 

Zoals te zien is in de grafiek hieronder is de productie van plastic in 1950 begonnen op relatief kleine schaal. Sinds 1970 zit er een stabiele groeiende lijn en sinds 2000 is het exponentieel gegroeid. Pas sinds 2000 zijn we gaan inzien dat er iets met het afval moet gebeuren en is het recyclen gestart.

Het recyclen ging toen nog niet op de meest effectieve methode, en tegelijk bleef het aantal plastic groeien. Hierdoor is het afval van wegwerpplastic sinds 1950 alleen maar toegenomen en kom je het op vele plekken tegen in de wereld.

 

Het grootste probleem is de plastic soep

 

Zeeën liggen vol met plastic en het ecosysteem lijdt daar onder, elke dag overlijden belangrijke organismen in de zee.

Ook voor onze eigen gezondheid is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de zeeën terecht komt. Kleine plastic stukjes komen in de voedselketen terecht omdat deze worden opgegeten door algen. Garnalen eten deze algen weer op en een vis eet weer de garnalen. Een vis eet die garnalen weer op en die vis beland op jouw bord.
Ook worden plastic deeltjes regelmatig aangetroffen in ons drinkwater omdat het vrijwel onmogelijk is om deze deeltjes eruit te filteren. Wanneer we niks aan het wegwerpplastic probleem doen zal er steeds meer plastic in ons voedsel terecht komen en onze gezondheid achteruit gaan.

 

ABOS neemt duurzame initiatieven

 

Daarom zijn wij bij ABOS dagelijks bezig met duurzame initiatieven waardoor wij minder tot geen plastic meer gebruiken. Kleine voorbeelden hiervan zijn: Kartonnen koffiebekers, houten lepels en het secuur scheiden van plasticafval zodat dit zo optimaal mogelijk verwerkt kan worden.
Op sommige gebieden kunnen wij niet helemaal zonder plastic maar ook dan zoeken we naar een oplossing. Voorbeelden hiervan zijn: Refurbished koffiemachines, en in 2021 komen wij met een nieuwe lijn koffiemachines waarbij alle plastic onderdelen gemaakt zijn van gerecycled kunststof.

 

Per 3 juli 2021 zullen er nieuwe richtlijnen in gaan omtrent wegwerpplastic

 

Het Europees parlement heeft besloten dat per 3 juli 2021 er nieuwe maatregelen komen om wegwerpplastic te verminderen. Wij zijn hier erg over te spreken aangezien wij alleen samen kunnen bouwen richting een circulaire wereld!
Nieuwsgierig hoe wij hier aan bijdragen en wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer info via info@abos.eu of Tel: 035-6935626
Product toegevoegd. Bedankt voor uw bestelling.